Hariduselu Lahmusel 160 – Mälestuskivi ja puu istutamine

Haridust on antud Lahmuse mõisa mail lastele juba 160 aastat.
1863.a. saatis Õpetatud Eesti Selts küsitlus¬lehed tolleaegsetesse vallakoolidesse, et saada andmeid kooliolude kohta. Lahmuse koolmeister Tõnu (Tõnno) Simonlatser (sünd.15.III 1826.a.) vastab sellele kirjale, et kool on asutatud (ehk tema väljenduses viisi peale seatud) 06.nov. 1848.a.
Kool asus Mähkülas Lahmuse vallas Suure- Jaani kihelkonnas. Arvatavasti on selle koha nimi olnud Kooli. Seega oli kool Lahmuse mõisa- ehk vallakool. Tavaline talutare Mähkülas, mis algul oli avar, vananes ja jäi kitsaks, kui siin hakkasid käima ka Enge lapsed. Mitmetes aruannetes on see Kool Mähküla nime all.

Tõnu kirjutab: „Härra laseb kõiki kostitada kooli algul oma aiasaadustega ja koolimaja on ehitatud härra kulu ja kirjadega ja tahtmise järele, poiste ja tüdrukute magamisasemed teine teises kambris ja ka ühe oreli on härra lubanud kooli jaoks teha lasta, mis koolile kingitakse. Ja et härra ei taha vastutasuks muud kui vanemad oma lastest niisuguse uue sugupõlve kasvataks, kes kõik tõsised ristiinimesed on. Ja see ta soov igakord, kui ma mõisa laste proovikirja näha viin.“
Oma kirja lõpus Tõnu kurvastab, kui raske ja vaevaline on laste kasvatamine ja loodab parematele aegadele.

Selle tähtpäeva meenutamiseks avati meie kooli ees mälestuskivi. Natuke eemale istutati ka pisike igihaljas jugapuu, mille panid mulda Lahmuse mõisahärra järeltulija Walter Leonhard v. Bock ja Koolinõukogu esinaine Ene-Mall Vernik-Tuubel.

Kommenteerimine on suletud.