03.2010 arhiiv

Õppekäigul Imavere Piimandusmuuseumis

17.03.2010

16., 17. märtsil oli Lahmuse Kooli 1., 3., 4., TT1, TTLA1, TTLA2, 7. kl õpilastel ja õpetajatel suurepärane võimalus külastada Eesti Piimandusmuuseumi Imaveres. E-Piima Põltsamaa meierei tähistas oma asutamise 100. aastapäeva ja  pakkus sel puhul võimalust tutvuda piimanduse ajalooga  tasuta. Suur tänu neile toreda ettevõtmise eest.

Kohtumine luuletaja ja kunagise õpetaja Tiiu Jüriadoga

15.03.2010

15. märtsil toimus meie koolis kohtumine Tiiu Jüriadoga, kes töötas aastaid tagasi Lahmuse Koolis eesti keele õpetaja ja logopedina. Tiiul on ilmunud kaks luulekogu – Jaohanna Merikajaka nime all „Kajakalaulud“ 2004 ja „Luule on ime“ 2006.
Luulet lugesid lapsed, samuti Tiiu ise. Luuletaja rääkis oma luuletajaks kujunemisest, kuidas luuletus sünnib tunnete, mõtete ajel.
Sündmusega tähistasime lugemisaasta 2010 emakeelepäeva.

Käisime “Oskajal” Olustveres, kirjutas Johan

15.03.2010

Eelkutseoskuste võistlus „Oskaja“ on suunatud kogu maakonna 9. klassidele, kes selgitavad omavahel välja parima igapäevaste oskustega võistkonna. Võistlus on Eestisse jõudnud Soomest, kus see kannab nimetust „Taitaja“ ja on juba pika traditsiooniga. Võistlus on kutseharidust ja kutseoskusi propageeriv, näidates, et ka midagi lihtsat hästi osates võib edu saavutada.

Eelvoorudes pidi iga võistkond läbima 8 ülesannet, mis olid saali paigutatud ringi põhimõttel. Võistkonnad alustavad erinevatest ülesannetest, liikudes järjest ringi peal edasi. Iga ülesande juures on 2-3 kohtunikku, kes jälgivad ülesande täitmist, võtavad aega ja annavad tulemused edasi peakohtunikule. Iga ülesande jaoks on võistkondadel maksimaalselt 5 minutit, kuid aeg läheb kinni siis, kui kohtunik hindab ülesande tehtuks. Võistluse tulemusi loetakse ainult ajas – parim on võistkond, kes saab 8 ülesande peale kokku kõige kiirema aja. Kui võistkonnal jääb 5 minuti jooksul ülesanne lahendamata, läheb tulemusena kirja 6 minutit. Võistlus toimus sellel aastal teist korda.

Ma jutustan meie tiimi osalemisest selles võistluses. Mina – Johan, Eve ja Virjo olime Lahmuse I võistkond. Võistlust alustasime lauast nr 5: see oli väga jama klotside kokkupanek, mis meil ei läinud just hästi, kuna ei jõudnud valmis etteantud ajaga. Nii saimegi 6 min lubatud 5-e minuti asemel kui laua kontroll viis ära meie ajalipiku. Siis saime edasi liikuda lauda nr 6, kus oli vaja voolida suhkrumassist 3 roosi. Algul pidin etteantud massi jagama kolmeks ühtlaseks osaks ja andma igale tiimi liikmele võrdse osa. Edasi tuli teha 5 palli ja vajutada need laiaks ning kokku panna roos. Sellega jõudsime napilt aega.
7. laud: seal tuli panna mingi elektrijama kokku nii, et see hakkaks põlema. Ka see osutus meie jaoks raskeks. Lauas nr 8 tuli meil õmmelda kolm nööpi lina külge nii, et need lahti ei tuleks. Sellega jõudsime õnneks aja sisse. Laud nr 1: tuli kokku panna vana hakklihamasin. Saime kiiresti hakkama. Laud nr 2: tuli otsida kastist kaks õiget juhet, ühendada projektor ning otsida sülearvutist „Oskaja“ fail ning see ette kuvada – jõudsime! Laud nr 3: oli vaja tunda seemneid – õiged sildid panna vastavate kausikeste juurde – saime hakkama. Laud nr 4: pidime panema kokku Eestimaa kaardi maakondadest – ei jõudnud.

Võistlus toimus kahel päeval. Osa võttis 53 kooli. Lõpptulemusena meie kahjuks 20-ne sekka ei jõudnud. Finaal toimub 8. aprillil Viljandi Haridusmessil.

Raamatunäitus “Meie õpetajate, kasvatajate lemmikraamatud”

11.03.2010

9. märtsil tõid meie kooli kasvatajad ja õpetajad lugemisaasta puhul näitusele oma lemmikraamatuid. Hiljem külastasid klassid näitust, kus õpetajad, kasvatajad kõnelesid, miks need raamatud neile meeldisid. Ürituse eestvedajaks oli raamatukogutöötaja Milvi Ruut.

Külalised Viljandist

11.03.2010

5. märtsil olid meie koolis külalised Viljandi Linnavalitsusest ja Kaare Koolist. Toimus ekskursioon ja väike ümarlaud kooli juhtkonnaga.

Eesti iseseisvuspäeva aktus

11.03.2010

23. veebruaril tähistasime koolis Eesti iseseisvuspäeva. Aktuse valmistasid ette 7. klass ja õp Jaanika Metsvahi. Neid abistasid 5.,6.klass, kes luges emakeeletunnis õpitud luuletusi, 1.,3.,4. klass, kes esitas tantsumängu. Lõpetuseks lauldi koos.

“Kes siin käis?” loodusprogrammi juhatas Triin Saluste

11.03.2010

17. veebruaril käisid talvisel metsarajal 9. kl, LA2, TTLA1 ja nende õpetajad. Tutvuti loomade, lindude elu-oluga talvel, nuputati, kelle jäljed olid lumel jms. See oli tore talvine loodusõpetuse tund lumises metsas. Retke juhatas keskkonnaspetsialist Triin Saluste.

Vastlatrallil Viljandi jäähallis

11.03.2010

16. veebruaril kutsus Kaare Kool toimetulekuklasside õpilased koos õpetajaga Viljandi jäähalli vastlatrallile. Pärast vastlaliugu uiskudel maitsti ka vastlarooga, aeti juttu ja mängiti.