04.2009 arhiiv

Vilistlaste kokkutulek

25.04.2009

25.aprillil olid meie kooli oodatud tagasi kõik vilistlased ja siin töötanud õpetajad.Tuldi kokku, et veelkord vaadata üle nooruspõlve kaunimad kohad, meenutada eredamaid hetki kooliajast ja niisama vanade sõpradega juttu ajada. Aktusel räägiti kooli minevikust, olevikust ja tulevikust. Meie lapsed esitasid killukesi pärimuste kogumisega saadud mõisamuistenditest, Mairo laulis ja mängis koos õpetaja Edaga pilli. Õpetajatepoolse tervitusega esinesid õp Mati, Kuuno ja Marko. Pärast jätkus tantsuõhtu, mis kestis pimedani.

Hariduselu Lahmusel 160 – Mälestuskivi ja puu istutamine

25.04.2009

Haridust on antud Lahmuse mõisa mail lastele juba 160 aastat.
1863.a. saatis Õpetatud Eesti Selts küsitlus¬lehed tolleaegsetesse vallakoolidesse, et saada andmeid kooliolude kohta. Lahmuse koolmeister Tõnu (Tõnno) Simonlatser (sünd.15.III 1826.a.) vastab sellele kirjale, et kool on asutatud (ehk tema väljenduses viisi peale seatud) 06.nov. 1848.a.
Kool asus Mähkülas Lahmuse vallas Suure- Jaani kihelkonnas. Arvatavasti on selle koha nimi olnud Kooli. Seega oli kool Lahmuse mõisa- ehk vallakool. Tavaline talutare Mähkülas, mis algul oli avar, vananes ja jäi kitsaks, kui siin hakkasid käima ka Enge lapsed. Mitmetes aruannetes on see Kool Mähküla nime all.

Tõnu kirjutab: „Härra laseb kõiki kostitada kooli algul oma aiasaadustega ja koolimaja on ehitatud härra kulu ja kirjadega ja tahtmise järele, poiste ja tüdrukute magamisasemed teine teises kambris ja ka ühe oreli on härra lubanud kooli jaoks teha lasta, mis koolile kingitakse. Ja et härra ei taha vastutasuks muud kui vanemad oma lastest niisuguse uue sugupõlve kasvataks, kes kõik tõsised ristiinimesed on. Ja see ta soov igakord, kui ma mõisa laste proovikirja näha viin.“
Oma kirja lõpus Tõnu kurvastab, kui raske ja vaevaline on laste kasvatamine ja loodab parematele aegadele.

Selle tähtpäeva meenutamiseks avati meie kooli ees mälestuskivi. Natuke eemale istutati ka pisike igihaljas jugapuu, mille panid mulda Lahmuse mõisahärra järeltulija Walter Leonhard v. Bock ja Koolinõukogu esinaine Ene-Mall Vernik-Tuubel.

Kooli lipu õnnistamine

25.04.2009

25.aprillil toimus Suure-Jaani kirikus Lahmuse kooli lipu õnnistamine. Õpetaja Kristi Sääsk rääkis sellest, kuidas lipp on aadete kandjate sümbol. Lahmuse kooli lipul on kujutatud roheline tammepärg tõrudega.
Tammepärg on seotud Lahmuse tuntud puuga, pärg ja tõrud sümboliseerivad laste ja koolitöötajate kokkuhoidmist ning erinevaid lendusid, tamm on seotud ka kärsakandjatega (keskaegne legend pühast Antoniusest) ehk Tõnnega ehk Tõnno Simonlatseriga.
Tõnno Simonlatser (Kooli-Tõnu) oli Lahmuse koolmeister kooli asutamisest alates.
Lipu kavandi autor on Tõnu Kukk

Ekskursioon Imavere saeveskisse

21.04.2009

21.04 käisid metsandust õppivad poisid saetööstuses, et tutvuda raiutud puidu edasise saatusega. Õpilasi üllatas tööstuse kõrge automatiseeritus ja tootmise kiirus – nii suuri palgivirnasid ja lauapakke polnud paljud varem näinud. Kahju oli vaid, et hiiglaslikku saepuruhunnikusse mürama ei lubatud.

Õpioskuste olümpiaad

08.04.2009

8.aprillil toimus meie koolis õpioskuste olümpiaad, kus osalesid Lahmuse, Kaare, Päinurme ja Urvaste kooli 8. klasside õpilased. Mõõtu võeti eesti keele ja matemaatika ülesandeid lahendades ning muidu nuputamises.

8. rühm vestles tervise teemadel

06.04.2009

Aprillis toimusid kasvatajate Aire Seero ja Helle Jürissoni eestvedamisel rühmasisesed vestlusringid. Kõneldi tervisest ning arutleti, millest oleneb hea enesetunne.Tutvustati enesehinnangu “vihmavarju”, tervise püramiidi, arutleti seksuaalsuse ja sõnavara üle.

Türi Ringhäälingumuuseumis

02.04.2009

2. aprillil käisid Lahmuse õpilased Ekskursioonil Türi Ringhäälingumuuseumis. Kuuldemängu tunnis sai alguseks kuulatud katkendeid mitmest kuuldemängust ja seejärel ise kokku panna erinevate heliefektidega lavastus. Peale tunniajalist näitlemist sai kokku 2,5 minutiline kuuldemäng.

Kuula kuuldemangu siit

muuseumis1